Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přečtěte si, jak se blbne v Evropské unii.

Výjimečně jsem se podíval na zprávy jedné naší super televize a zíral jsem, jak pan Hruška šmejdí v českých supermarketech. A nechápal jsem ( a nechápu dosud) k čemu ta komedaj? Teda mimo snahy o zvýšení sledovanosti. Každý, kdo někdy strčil v supermarketu nos do oddělení se zeleninou, tohle všecko ví a osobně si to osahal. Na to přece pana Hrušky netřeba! Ani bez placky, ani s plackou. Paní/pan vedoucí slíbí, že to dají do pořádku a pan Hruška slíbí, že se zítra přijde zase podívat. A veškerý personál až do rána bez placených přesčasů s klením třídí ovoce a zeleninu, aby byl zítra divák prostřednictvím pana Hrušky spokojen. A pozítří? Jedeme dál močálem temným!

Neboť jsme nadšenými členy Evropské unie! A ta přece už dávno jasně popsala, jak má evropsko-unijní ovoce a zelenina vypadat. Tak co si pan Hruška dovoluje patlat se prstíčky ve shnilých rajčatech?

Víte v čem je jeho problém? Kdyby kontroloval podle předpisu EU, tak by prostě musel říct: „Paní /pane vedoucí, zelenina i ovoce v tomhle vašem kvelbu, od začátku do konce posledního regálu, zcela odpovídá normě Evropské unie. K čemuž vám srdečně gratuluji! Zde máte ode mne placku!" Kamera stop, odchod potichu zadem.

Divácky nezajímavé, že? Takže se dál hrabe v regálech se zeleninou, ačkoliv k tomu nemá žádný právní podklad.

Je tady totiž  Evropská unie. A její kohorta 30 000 úředníků vydává pro všechny státy platná nařízení jak na běžícím pásu.

Nomen-omen, tak se podívejme pohledem EU na hrušky. Týká se jich, mimo jiného, Nařízení Evropské unie číslo 543 z roku 2011.

Přísně a do detailu bruselští ouřadové popisují, mimo mnohého dalšího, také jakost. A dělí ji na Extra, I.třídu a druhou třídu.

Ale pozor, zároveň totiž povolují výjimky. A tam je zakopaný pes, na kterém, byl-li bych právníkem nějakého supermarketu, bych se u soudu s naší super televizí točil až do alelujá pro poškození dobrého jména firmy!

V extra jakosti se totiž povoluje pět procent hrušek, které neodpovídají extra jakosti, ale stačí na I. jakost. A navíc půl procenta hrušek, které odpovídají alespoň druhé jakosti. Nezajímavé, protože hrušky první jakosti v česku nikdo ještě neviděl.

Snad I.jakost. Ta smí mít 10% hrušek II. jakosti a k tomu 1% horších než II. jakost , včetně hniloby. (Lidově řečeno 1% šmejdu.)

No a druhá jakost je přímo lahůdka: Cituji:

„ Jsou povoleny tyto vady, pokud si hrušky uchovají své základní vlastnosti, co se týče jakosti, uchovatelnosti a úpravy:- vady tvaru,- vady vývinu,- vady zbarvení,- mírná hrubá rzivost,- vady slupky, které nepřesahují:- 4 cm na délku u vad podélného tvaru,- 2,5 cm2 celkového povrchu u ostatních vad, s výjimkou strupů (Venturia pirina a V. inaequalis), které nepřesahují 1 cm2 celkového povrchu,- mírný otlak s povrchem nejvýše 2 cm2.“

A k tomu u II. jakosti „Je dovolena celková odchylka 10 % početních nebo hmotnostních hrušek, které nesplňují požadavky této jakosti ani minimální požadavky. V rámci této odchylky smí celkem nejvýše 2 % sestávat z produktů postižených hnilobou.“

Zapomeňme na teorii a uvažujme reálně:

 Velkoobchod nakoupí , řekněme, 100 tun hrušek I.jakosti a dalších 100 tun II.jakosti. Takže, podle předpisu EU, vám smí u I.jakosti prodávat 10 tun hrušek II. jakosti, ovšem za cenu I.jakosti! To je těch 10%. A navíc 1% shnilých, další 1 tunu. Taky jako I.jakost.

U II. jakosti je to ještě radostnější: Požadavky na jakost už nic moc a  k tomu 10% hrušek, které nesplňují ani minimální požadavky II,jakosti. Opět 10 tun šmejdu za cenu II.jakosti. Hniloba navíc explicitně povolena do 2%.

Takže ten šmejd, ve kterém se pan Hruška obvykle patlá, ten je vysloveně Evropskou unií povolen. Když velkoobchod nakoupí 100 tun II.jakosti, automaticky může operovat s 10 tunami šmejdu. A samozřejmě jej, kryt předpisem EU, laskavě postoupit ke koupi zákazníkovi. 

Podobně to, podle nařízení EU, vypadá i s ostatními komoditami. S jablky, s citrusy, s jahodami, se vším ovocem a vší zeleninou, kterou tak detailně úředníci v Bruselu v tom nařízení 543 z roku 2011 opečovali. A česká vláda implementovala do českých zákonů, takže i Potravinářská inspekce utře nudli.

Z pohledu velkoobchodu, pokud mu to velkoobchod bude trpět, si může pan Hruška breptat co chce a zákazníci si mohou stěžovat na lampárně.

Pokud České dráhy lampárny zrušily, a to asi zrušily, tak už vůbec nikde. Nebo snad u EU?

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Pazderka | pondělí 27.5.2013 22:56 | karma článku: 18,83 | přečteno: 811x
  • Další články autora

Petr Pazderka

Pánbůh a já - jak na tom vlastně jsem?

Jsem pokřtěný katolík. Hned po narození mne rodiče dali pokřtít. Protože byli také katolíci a v církvi je to rituální zvyk.

22.4.2015 v 19:01 | Karma: 14,11 | Přečteno: 401x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Když Amíci osvobodili Plzeň

Všichni v těchto dnech začínají vzpomínat, jak Amíci osvobodili Plzeň. A tak jsem si taky zavzpomínal, co si z těch dní vlastně vůbec pamatuju. V Plzni jsme totiž tenkrát bydleli. Mimochodem, v zajímavém bytě. V jednom pavilonu dnes Fakultní nemocnice na Borech. Nad námi byla pitevna a pod námi márnice.

27.4.2014 v 17:17 | Karma: 20,52 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Tak už zase jsou na tapetě registrační pokladny.

Tak už zase máme staré předvolební téma. Registrační pokladny.Levičáci jsou pro, pan ministr Kalousek proti. Prý jsou k ničemu a na kontroly by bylo potřeba dalších 500 úředníků.

10.9.2013 v 17:51 | Karma: 14,69 | Přečteno: 615x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Časy se měěníííííí....!

Časy se mění, zpívá se ve známé písni. Nečas zmizel z obrazovek i z Blesku, Schwarzenberg už není ministrem zahraničí a Karolina Peake je taky ze scény.

1.9.2013 v 14:28 | Karma: 25,61 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ostatní

Petr Pazderka

Tak teď už se to určitě s opravou dálnice pohne kupředu!

Televize nás informovala, že na devíti kilometrech opravované dálnice u Velké Bíteše se pohybovalo slovy pět pracovníků té firmy, která má úsek na starosti. Reportéři měli kliku. Já jsem už zažil, že tam nebyl vůbec nikdo. Následně nás pan ministr dopravy seznámil s tím, jakým způsobem s liknavou firmou zatočí: Nainstalují se kamery, které budou dění na dálnici sledovat. Hezky česky – budeme si moct na internetu kdykoli zkontrolovat, jestli se těch pět chlapíků opírá o lopatu řádně – s ohledem na bezpečnost práce. Pokud ovšem ty kamery někdo čile neukradne

24.7.2013 v 22:33 | Karma: 20,97 | Přečteno: 804x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Při nehodě se...

Záchranáři měli ve vzduchu naráz tři vrtulníky, zasahovali i na hoře Říp

28. dubna 2024  15:56

V Ústeckém kraji zasahovaly v jednu chvíli tři záchranářské vrtulníky. Jeden letěl pro vážně...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  15:50

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Německu zemřeli dva pobodaní Ukrajinci. Policie podezírá 57letého Rusa

28. dubna 2024  15:28

V areálu nákupního centra v bavorském městě Murnau am Staffelsee byli v sobotu večer nalezeni dva...

  • Počet článků 105
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 944x
Kdo jsem? Dnes už vlastně "nýmand". Dědek nad hrobem, který se i přesto ještě stále zajímá o život kolem sebe. O všecko, počínaje politikou a konče fotografováním.

Seznam rubrik